Open brief aan de ouders van Lelystad

Beste ouders,

In de uitzending van Nieuwsuur afgelopen donderdag zei wethouder Van Noort dat Lelystadse ouders “wel een beetje verwend” geraakt zijn met de jeugdzorg in onze stad. Volgens de wethouders zouden ouders verleerd zijn om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de zorg van hun kinderen. Daar voegde ze aan toe dat een ouder “zelf ervoor gekozen heeft om een kind te krijgen” wat maakte dat een ouder “tot in het einde der dagen verantwoordelijk voor het kind is”.

De ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en CDA zijn geschrokken van deze uitspraken. Wij zijn ervan overtuigd dat u als ouders, die met een hulpvraag komen voor uw kind, dat niet doen omdat ze verwend zijn met jeugdhulp. Velen van u voelen een diepe intrinsieke behoefte om zo goed mogelijk zelf voor uw kinderen te zorgen. Sommige van u lopen daarbij alleen tegen (grote) problemen aan waardoor u niet meer goed weet hoe u dat moet doen. Daarom vraagt u ondersteuning. Wij betreuren het zeer wanneer u door deze uitspraken het gevoel hebt gekregen dat wij als gemeente u juist dan in de kou laten staan. De zorg voor kinderen is ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

In het licht van de begrotingsproblemen van Lelystad is het begrijpelijk dat we als gemeente zoeken naar een nieuwe werkwijze in de jeugdzorg. Dat moet alleen niet gebeuren door de deur voor u als ouders op slot te gooien. Wij weten dat we in een gezamenlijk gesprek met u andere wegen voor hulp kunnen vinden die passend zijn voor uw kind en (op termijn) ook lagere kosten voor de jeugdzorg.

Wij zullen het college en ook de directeur en medewerkers van JEL oproepen om het open gesprek met u als ouders aan te gaan, vanuit het vertrouwen dat u uw kind het beste kent.

Hartelijke groet,

ChristenUnie, Annemieke Messelink
D66, Diane Bergman
GroenLinks, Judith Boertjens
CDA, Jelle Hijmissen
PvdA, Emiel van der Herberg